Trakya bölgesi ülke nüfusunun yüzde 20’sini barındırıyor, bölgede buğday ve ayçiçek gibi stratejik tarım ürünleri yetiştiriliyor; ancak bölgede su kaynaklarında ve özellikle de yer altı sularında yoğun nüfus, sanayi ve tarım faaliyetleri gibi nedenlerle oluşan azalma risk oluşturuyor. Trakya bölgesinde suyun verimli ve tasarruflu kullanımı büyük önem taşıyor. Endüstriyel arıtma cihazları konusunda alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, sanayide kullanılan suyun geri kazanımı konusunda bütünsel çözümler sunuyor. 2023 yılında ülkemizde kurulan gri su arıtma tesislerinin hemen hemen yarısında imzası bulunan Rielli, Trakya bölgesinde güçlü bir büyüme hedefliyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin yaşadığı; İstanbul ve Batı sınırlarımıza yakınlığı nedeniyle sanayileşmenin yüksek olduğu Trakya bölgesi, buğday ve ayçiçek gibi stratejik tarım ürünlerinin de ambarı olarak nitelendiriliyor. Ancak Trakya bölgesinde, yoğun nüfus, sanayi tesisleri ve tarım faaliyetlerinde yüksek su tüketimi, çeltik tarlaları ve maden ocakları gibi nedenlerle su kaynaklarında bir azalma yaşanıyor. Trakya bölgesinde suyun verimli ve tasarruflu kullanımı büyük önem taşıyor. Öte yandan Trakya’da ve endüstrinin yoğun olduğu diğer tüm bölgelerde, sanayide kullanılan suların yüzde 90’ı aşan oranda geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımıyla su kaynaklarının korunması mümkün.
Trakya Bölgesinde Sanayinin Su Verimliliği Hassasiyeti Giderek Artıyor
Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli’yi bünyesinde barındıran Kazancı Çevre Tekniği’nin Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, “Nüfusumuzun 5’te birinin yaşadığı, sanayileşmenin ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Trakya bölgesi, ülkemizin toplam su kaynaklarının sadece yüzde 3’üne sahip. Uzman kaynaklara göre Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarının yaklaşık bin 500 metreküp iken, Trakya’da kişi başına düşen su miktarı bunun yarısından da az, yıllık 650 metreküp düzeyinde. Sanayiciler ve yerel yönetimlerle birçok proje geliştirdiğimiz Trakya bölgemizde sanayinin su verimliliği hassasiyetinin çok yüksek olduğunu ve giderek artış gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz” dedi.
Sanayide Bir Yıldan Kısa Sürede Kendini Karşılayan Yatırımla Maliyetlerde Düşüş, Sürdürülebilirlik Parametrelerinde İyileşme
Özellikle Trakya bölgesinde suyun verimli kullanımının önemine dikkat çeken Artun Kazancı, “Su kaynaklarının korunmasının yanı sıra, sanayi süreçlerinin tümünde ihtiyaç duyulan su, işletmelere ciddi maliyetler yüklüyor. Öte yandan global değer zincirlerinde sürdürülebilirlik odağında kaynak verimliliği giderek önem kazanıyor. Suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Rielli markamızla sunduğumuz yenilikçi çözümler, suyun daha verimli kullanılmasını sağlayarak hem maliyetleri düşürüyor hem de çevreye olan etkileri azaltıyor. Rielli markamızla sunduğumuz çözümlerimizle, Sanayi tesislerinde atık sularda yüzde 90-95’lere varan geri kazanım oranları elde edebiliyoruz. Bu da endüstriyel tesislerin su maliyetlerinde yüzde 50’ye yakın tasarruf ve üretim birimi başına su tüketimi gibi sürdürülebilirlik parametrelerinde önemli iyileşmeler sağlamayı mümkün kılıyor. Sanayi tesislerine bu alandaki yatırımlarının bir yıldan kısa sürede kendini karşılaması avantajını da sunuyoruz. Bunun için öncelikle işletmenin farklı karakterdeki atık sularını sonrasında da bunların geri kazanılıp kullanılabileceği alanları değerlendiriyoruz ve Rielli atık su geri kazanım tesisimizi yönetim, mühendislik ve uygulama aşamalarında işletmeyle tam bir uyum içinde olacak bir tasarımla kuruyoruz” dedi.
Rielli Trakya Bölgesinde Güçlü Büyümesini Sürdürmeyi Hedefliyor
Trakya bölgesinde hem müşterilerinin işlerine hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan çalışmalarıyla yakaladıkları güçlü büyüme ivmesini daha da ileri taşımayı hedeflediklerini belirten Artun Kazancı, “2023 yılında ülkemizde kurulan gri su arıtma tesislerinin hemen hemen yarısı, Rielli markamızın imzasını taşıyor. Trakya bölgesinde de bu konuda hassasiyeti yüksek öncü sanayi kuruluşlarıyla önemli çalışmalara imza attık. Kadın ve erkek hazır giyim ürünleri sektöründe 20 yıllık geçmişiyle önemli bir başarı öyküsü olan Frederic Turkey için Ters Ozmoz teknolojimizle kurduğumuz sistem, suyu basınç altında özel bir membrandan geçirerek tuz ve diğer çözülü kirleticilerden arındıran ideal bir içme suyu ve proses suyu üretme yöntemi. Farklı tekstil fabrikalarında atık suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı için arıtma tesisleri kurduk. Ultrafiltrasyon ve Karbon gibi teknolojilerimizle geri kazanılan sular, kumaş boyama gibi proseslerde iyi sonuçlar verdi. Trakya bölgesinde Su Yumuşatma ve Demineralizasyon Sistemlerimiz ve bunlarda kullanılan Reçine ürünümüz de yoğun ilgi görüyor. Şu anda 30’un üzerinde müşterimizin işlerine ve çevre sürdürülebilirliğine katkı sağladığımız Trakya bölgemizde güçlü büyüme ivmemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Tekliflerimizde mali veriler ve finansman olanakları hakkında bilgiler vermemiz ve yatırımların bir yıllık bir sürede kendini karşılama özelliği, ürünlerimizin ve çözümlerimizin cazibesini artırıyor” şeklinde konuştu.
Tekirdağ ve Çorlu’da Belediye İş Birliğinde Koku Nötralizasyon Çalışmaları
Artun Kazancı sözlerine şöyle devam etti: “Kazancı Çevre Tekniği bünyemizdeki bir diğer markamız Neutroair, rahatsız edici kokulara kaynağına özel geliştirilmiş nötralize edici ürünlerle endüstriyel bölgeler ve sosyal yaşam alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ve koku parametresi yönetmeliklerine uyum sağlayan uygun maliyetli çözümler sunuyor. Neutroair yöntemi, yatırım maliyeti ve işletme giderleri açısından da alternatif teknolojilere göre etkin ve daha ekonomiktir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) iş birliğinde, Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi bünyesindeki kum tutucu havuzda 2022 yılı Aralık ayında 1.117 KB/m3 olan ölçümlenen koku emisyonları, koku nötralizasyon çalışmamız sonrasında 2023 yılı Ağustos ayında 160 KB/m3 seviyesine geriledi. Tekirdağ ilinin en büyük ilçesi Çorlu Belediyesi ile de koku nötralizasyon çalışmaları gerçekleştirdik.”